RECEPT ISKENDER KEBAB

Een schotel met dŲner kebab-vlees op pitabrood met tomaten- en yoghurtsaus

Vlees gerecht uit Turkije voor 4 personen

Ingredienten

  • 500 gram lamsbout zonder been, in dunne plakjes of reepjes
  • Voor de marinade:
  • 3 el olijfolie
  • 1 kleine ui, geraspt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • sap van halve citroen
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tl pul biber (gemalen rode peper)
  • 1 tl piment
  • zout en zwarte peper
  • Verder:
  • 2 Turkse pitabroden (rond platbrood zonder opening)
  • 4-5 el roomboter
  • 1 blik tomaten, gehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 75 ml water
  • 250 ml Turkse of Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 Turkse (of Spaanse) groene pepers, in ringetjes
  • zout en zwarte peper

Bereiding

Roer de ingrediŽnten voor de marinade door elkaar en marineer hierin het vlees minimaal 12 uur.

Maak de tomatensaus en de yoghurtsaus:
Smelt 1 el boter in een pannetje en voeg de tomaten met sap, tomatenpuree, cayennepeper, zout en peper en het water toe. Breng al roerend aan de kook en laat even sudderen tot er een redelijk dikke saus is ontstaan. Draai het vuur uit.
Roer de knoflook met wat zout en peper door de yoghurt.

Smelt 1 el boter in een grote koekenpan en bak hierin 1 pitabrood ca. 1 minuut. Doe hetzelfde met het andere brood. Snijd de broden diagonaal in stukjes van 3 cm en verdeel deze over 4 voorverwarmde borden.

Verhit 2 grote koekenpannen op halfhoog vuur en rooster daarin het vlees tot het gaar is in ca. 12 minuten. Een andere methode is om het vlees uit te spreiden over een bakplaat of in een ovenschaal en deze onder de gril te zetten. Schep het vlees daarbij af en toe om.

Verdeel het vlees gelijkmatig over het brood op de 4 borden. Warm de tomatensaus weer even op en verdeel deze over het vlees. Verdeel hierover gelijkmatig de groene pepers. Smelt de resterende boter in het sauspannetje en giet dit over het geheel. Schep langs de rand van ieder bord een portie knoflook-yoghurt.

Tips: met nog wat friet en een salade van blaadjes sla, stukjes tomaat en komkommer wordt dit een complete maaltijd.


Recept 85 keer bezocht en 112 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 8,5 obv 4 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Femke denkt dat ze het helemaal precies weet. Maar zoals bij veel gerechten zijn ook hier variaties mogelijk. En deze variatie is heerlijk! Toprecept!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Met dit recept maak je wel iets wat lijkt op iskender kebab, maar wel erg in de verte.

Om iets dichterbij te komen. Gebruik geen pita maar pide (die ronde turkse broden). Gebruik geen pul biber (gemalen peper), maar biber saltasi aci (peperpasta, zowel in heet als niet heet verkrijgbaar, aci staat voor heet).

Voor de bereiding van de saus. Geruik geen tomatenpasta, maar hierbij ook de biber saltasi. Er zit met het blik tomaten (voorkeur zelf tomaten ontvellen een pureren) al genoeg tomaat in.

De bereiding van het brood: snij het brood in blokjes, en doe dit een paar minuten in de oven, zodat het net een beetje knapperig wordt. Doe daar een klein beetje bouillon over heen. Daarna het vlees erover, daarna de saus. De yoghurt (dit moet wel de echte dikke vette yoghurt zijn, de Turkse en Griekse yoghurt die je bij de supermarkt kan kopen, is eigenlijk geen goede yoghurt, de emmertjes die je bij de Turkse winkel kan krijgen, die is 10 x lekkerder).

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Nog niet geprobeerd...lijkt me lekker ben het nu aan het klaarmaken. Heb ipv pitabrood turks bruinbrood gehaald. In dikke plakke snijden, bestrijken met olijfolie en knoflook er boven uitpersen (ouderwets, maar lekker)

Voor het kalfsvlees heb ik varkensfilet genomen en door slager in plakjes van ongeveer 3-4 mm. laten snijden. Toen gemarineerd en daarna in reepjes. Gaat zo onder de grill.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Goed recept, vooral de marinade. De erg hollandse twist met pitabroodjes en knoflook door de yoghurt heb ik genegeerd: Gewoon turksbrood grillen en 10% vette turkse yoghurt er bovenop. Smaakte erg goed!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Best een hoop gedoe maar dan heb je ook wat. het pitabrood had ik alleen even opgewatmd en niet gebakken dan was het minder vet. Lekkere yoghurtsaus, frisse smaak.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie lekker joh whahahahha

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Fantastisch, smaak is uitstekend.
Alleen wel koriander toegevoegd, hoort er echt bij vind ikzelf.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Redelijk wat werk, goed erbij blijven maar het was de moeite waard. Lekker, ook met gewoon pitabrood (Bolletje). Het vlees uitgespreid in een ovenschaal en onder de gril gezet. Ging prima. Lekkere marinade, frisse yoghurtsaus, ik vind dit een aanrader. Was lekkerder dan bij de plaatselijke kebabzaak.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie heerlijk en erg leuk om te doen

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Lijkt me erg lekker, snel eens proberen.