RECEPT TJAP TJOY

Deze Chinese klassieker is eigenlijk in Amerika ontwikkeld door Chinese immigranten

Groente gerecht uit China voor 4 personen

Ingredienten

  • Voor het vlees:
  • 400 gram varkensfilet, in reepjes
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 el oestersaus
  • 1 el Chinese sojasaus
  • zout en peper
  • 2 tl maïzena
  • Voor de saus:
  • 75 ml kippenbouillon
  • 2 el oestersaus
  • 2 el sojasaus
  • 3 tl maïzena
  • 1 tl sambal (optioneel)
  • Verder:
  • 200 gram peultjes, diagonaal gehalveerd
  • 2 wortels, in dunne plakjes
  • 200 gram paksoi, in reepjes
  • 150 gram champignons, in schijfjes
  • 1 ui, in dunne ringen
  • 1 groene paprika, in dunne repen
  • 100 gram taugé
  • 125 gram bamboescheuten
  • 125 gram waterkastanjes (optioneel)
  • olie (geen olijfolie)
  • peper en zout

Bereiding

Roer een marinade van de knoflook, de oester- en sojasaus, zout (niet te veel), peper en maïzena en marineer hierin het vlees minstens een half uur.

Zorg dat alle gesneden groenten apart liggen. Verhit op hoog vuur een wok en voeg een halve el olie toe. Roerbak hierin de peultjes tot ze beetgaar zijn, ca. 2 minuten. Strooi er een snufje zout over en doe over in een kom. Roerbak iedere volgende groente op dezelfde manier met een halve el olie en een snufje zout (doe eventueel twee groenten tegelijkertijd in de wok), maar bak de taugé slechts 30 seconden. Begin bij de paksoi met de stronken (en voeg dan ook 1 el water toe) en voeg dan pas het bladgroen toe. Doe alle groenten in de kom.

Roer de sausingrediënten door elkaar.
Verhit de wok opnieuw op hoog vuur en bak in 1 el olie het vlees tot het net gaar is, ca. 2 minuten. Doe in de kom.

Voeg de saus toe aan de wok en kook deze even tot hij indikt. Doe het vlees-groentemengsel erbij en warm even door. Serveer onmiddelijk met rijst.

Recept 28 keer bezocht en 126 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 9,3 obv 6 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie In 1 woord :FANTASTISCH !!! ook zonder vlees ;-)

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Dit is nog beter dan bij de afhaal chinees.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Dat merk van Chinese soya hebben Ze hier niet. Heb je een andere naam of soort voor me ?

En wat versta je precies onder kippen bouillon?

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ik heb het gemaakt en een beetje aangepast aan mijn smaak en het heerlijk.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie ik heb dit gerecht voor mijn ouders gemaakt en alles was op (had het voor 4 pers. gemaakt en we zijn met 3) ookal zijn ze niet voor sojasaus!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ik vind tjap tjoi echt heel lekker! mijn moeder maakt het altijd super lekker klaar!

xx-anoniem

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Fantastisch recept! Echt een aanrader! De smaak is geweldig.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie @Lizette,
Chinese sojasaus is dunner en lichter van smaak dan Indonesische ketjap (ook sojasaus) en past veel beter bij Chinese gerechten. Hij is ook ongezoet. Het merk Pearl River Bridge is bij de meeste toko's wel te koop, dat moeten ze kennen. Overigens is die sojasaus ook heel geschikt om veel westerse gerechten zoals stoofschotels een 'oppepper' te geven.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie In dit recept staat CHINESE sojasaus. Is dit een specifieke soyasaus (ipv reguliere sojasauzen) en zo ja waar koop je die dan? In de verschillende toko's kende men het begrip niet .

Alvast bedankt!

Lizette

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie ik woon in frankrijk en mis soms de ned /ind keuken ik bedank je voor dit recept het is echt lekker . ik heb het uit geprobeerd op mijn franse vrienden en er was niks meer over "la preuve" zegt men hier ik wacht af voor andere gerechten goed gedaan en nog bedankt voor een fijne avond met een goede rosé wijn merci

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie ik heb die gisteren gemaakt en gegeten met mijn schoonfam.
men dacht dat het van een meeneemchinees kwam.
en dit kwam uit mijn eigen keuken.
mensen dit is absolute aanrader voor wie van chinees houd.

succes ermee