RECEPT KLASSIEKE FRANSE UIENSOEP

Een klassieke Franse uiensoep met croutes en Gruyère kaas, gebakken in de oven.

Soep gerecht uit Frankrijk voor 6 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen.

Ingredienten

Foto: Klassieke Franse uiensoep
  • 50 gr boter
  • 750 gr uien, in dunne ringen gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 45 gr bloem
  • 2 liter runder-of kippenbouillon
  • 250 ml witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • zout en peper
  • 12 sneetjes stokbrood
  • 100 gr Gruyère, geraspt

Bereiding

Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de ui op laag vuur onder af en toe roeren 25 minuten, of totdat de uien diep goudbruin zijn en beginnen te karameliseren.

Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf 2 minuten roeren. Voeg nu langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe en breng aan de kook. Voeg het laurierblad en de takjes tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en laat 25 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het laurierblad en de takjes tijm en proef of de soep goed van smaak is. Verwarm de grill voor.

Rooster de sneetjes stokbrood, verdeel ze over de 6 soepkommen en schep de soep erover. Bestrooi met geraspte Gruyère kaas en zet de soep onder de grill tot de kaas goudbruin en gesmolten is. Dien onmiddelijk op.



Recept 477 keer bezocht en 1093 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Andere recepten die mogelijk interessant zijn

Knoflooksoep
Ossenstaartsoep
Uiensoep
     

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 8,8 obv 38 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Waanzinnig!

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie ik gebruik in plaats van stokbrood gewoon toastbrood en steek het in de toaster

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Het "grote" geheim voor 'n super lekkere uiensoep
is de uien zeker 45 min heel zachtjes laten karameliseren
in wat roomboter en olijfolie.
Later samen met de boullion ook nog een zakje
gebakken uitjes van de Conimec toevoegen.
Geeft 'n heerlijke smaak.
Heb ik van een kok van 'n sterrenrestaurant.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie lekker, snel te maken en niet duur. troostsoep!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie mooie smaak en eenvoudig te maken, wat wil je nog meer!?

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Eenvoudig te bereiden en het smaakt heerlijk!

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Zeer lekker soepje, net zo lekker, of lekkerder dan de uiensoep die je in een restaurant krijgt. Een echt topreceptje!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Heerlijk soepje ik gebruikte als wijn een witte fruitige wijn. voor de gene die een ander broodje erbij willen hebben.
doe in een bakje 5 el. olijfolie, 1 geperste kleine teen knoflook, zeezout en peper smeer de sneedjes stokbrood aan de bovenkant ermee in d.m.v. een kwastje 4-5 min onder de grill en smullen maar.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Voortreffelijk lekkere soep. We hebben er met zijn alle van genoten.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ben heel benieuwd, de soep staat nu op en vanavond komen de fijnproevers!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie nou het soepie staat zachtjes te pruttelen,hij begon ff te klonten maar gelukkig weer goed gekomen..en de smaak is nu al yummie yummie...

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Super leker, alleen dat grillen met de over doe ik gewoon met de gas brander ! Gaat niet alleen sneller maar is ook een stuk handiger.....

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Studentenversie:

Zonder de witte wijn, tijm en laurier. Maar met een theelepel provenciaalse kruiden en wat olijfolie. Sla de stap met het stokbrood en kaas over en serveer in plaats daarvan met tosti's.
Geheel uit de voorraadkast te halen of bij elkaar te bietsen bij huisgenoten. Ideaal voor die laatste avond voor de stufi binnenkomt.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Nieuw: naast de u welbekende Buisman voor in de koffie nu ook Buisman voor in de uiensoep. Kijk voor meer van onze cross-over producten op www.buisman.nl

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Ik heb net 6 liter gemaakt.
Kreeg de uien niet echt bruin , heb er daarom 2 lepeltjes buisman in mee gebakken.
En natuurlijk als slagersvrouw heb ik er soepvlees
in gedaan.
Mijn man vond het een te gekke soep,en stelde voor of ik het ook wilde maken voor de verkoop
in de slagerij.Nu nog de klanten lekker maken.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie wat voor wijn gaat er in ?

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Deze soep is en blijft een groot succes! Ook is ie lekker als je er een beetje port bij doet.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Franse uiensoep met zwitserse kaas....

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Erg lekkere soep!
En als ik als man 'met 2 linker handen 'm kan maken zegt ook dát iets!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Dit recept komt uit het boek 'de complete keuken van Frankrijk', daar staan nog meer super lekkere recepten in :)

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Lekker soepje. Kan ik zelfs maken en dat zegt wat

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Fantastische soep, we maken hem erg vaak en iedereen die mee-eet geniet er van!!!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie jeetje zeg heb er per ongeluk 750 ml witte wijn doorheen gegooit :S is dat nog te eten? haha kutsoepgerechten elke keer!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Super heerlijke soep en helemaal niet zo moeilijk te maken!!!!!! toppie

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie ik was te druk met andere dingen bezig, en had per ongeluk de bouillon er eerder bij gedaan dan de bloem en knoflook.
hopelijk is dit geen probleem.
nou, morgen eens proeven hoe lekker die is.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie en de buren vonden hem ook heerlijk,

was aan het proefkoken voor de kerst,
maar het voorgerecht is bekend!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Soep was heerlijk, maar krijg er niet die lekkere dikke laag kaas op.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie erugg lekkere soep. waren hier erg over te spreken. heb er zelf een klein beetje suiker aan toegevoegd dat ie net een wat zoetere smaak heeft. maar voor de rest heerlijk!!!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Zelf doe ik er dun gesneden spekreepjes bij, erg lekker, en geeft iets meer 'bite'.
En ja, zelfgemaakte bouillon is wel het lekkerst!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Geweldig lekkere soep.
Met kesr aan de hele familie geserveerd.
Daarna nog enkele keren gemaakt.
Super!!
Iedereen was erg tevreden.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie heerlijke soep!
ik heb er zelf nog een scheutje cognac bij gedaan.
dat maakte de soep nog lekkerder van smaak...

een smakelijk!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie @Ed:
gewoon lekker heet.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Hoe heet moet de grill voorverwarmd worden?

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Het was een heerlijke soep we hebben er van genoten.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Zeer lekkere soep dat zelfs mijn kinderen van 8 en 10 jaar graag lustten!!!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie uitstekend soepje, voor herhaling vatbaar

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Heerlijke soep, helemaal goed, ik maak hem regelmatig. Alleen 's avonds laat ........ tja ........ die uien, dat wil wel

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Zeer lekker soepje! Ik heb de soep nu twee keer gemaakt...goed recept!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Lijkt mij erg lekker. Ben wel in voor een uiensoeppie. Ga hem van de week ff maken voor de family. Au revoir.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Om er een 10+ van te maken, de volgende tip;

maak de 2 liter bouillon een beetje van jezelf en een beetje van .....
Trek de bouillon niet alleen van tabletten (kip/rund) maar voeg hier een zak erwtensoepgroete aan toe, laat die een half uur trekken en daarna door een zeef schenken in een andere pan om een "heldere" bouillon te behouden.
Super-soepie!

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie HEELIJK soepje !!!

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie
ben het helemaal eens met dijkie perfecte soep zoals hij hoort van mij krijgt hij dan ook een 10

lekkerbek

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie prima recept, met name de toevoeging van bloem 'doet 't em'. Probeer eens een bouillon te maken van bijvoorbeeld lamsvlees (halsstukjes, gaar in 30 minuten, best resultaat bij 3 uur sudderen) en laat het vlees dan gewoon in de uiensoep, héérlijk. Ook 'gewone'jonge kaas, geraspt, is er heerlijk bij. Het is dan ook niet noodzakelijk het geheel in de oven te doen.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Voortreffelijk soepje, ik doe alleen de knoflook persen en een minuut of 10 voor de bloem mee stoven

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie zeer goed, alleen had ik een te goedkope wijn

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Het was mijn eerste zelfgemaakte uiensoep.
Ik vond hem geweldig en zeker voor herhaling vatbaar.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie topsoep!

zo hoort de uiensoep
van genoten

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Doe er eens voor het opdienen een flinke scheut port bij, heerlijk, een echte Franse uiensoep.
Op het broodje raclette ipv gruyere!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Zo hoort uiensoep te smaken. I.p.v stokbrood heb ik kleine knoflookbroodjes gebruikt die je kant en klaar koopt in de supermarkt ook heerlijk.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Dit is een zeer fijne soep. Weer eens wat anders dan een standaard soepje.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie heerlijke soep, eigenlijk keus van mijn zoon, maar ik vond hem ook voortreffelijk!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Een heerlijke uiensoep (perfect).

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Dit is de echte franse uiensoep, die ik in Parijs heb leren maken. Er zijn natuurlijk verschillende soorten uiensoep in Frankrijk.

- Soupe ognion de Bercy

- Soupe ognion de Paris

- Soupe ognion de Provence

Enz, enz ,enz

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie helemaal de klassieke uiensoep mét de Gruyere natuurlijk! perfect recept!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie dit is natuurlijk dè soep zoals ik die al meer dan 15 jaar maak in menig zaak in Maastricht,heb alleen een kleine nota: zorg altijd dat je bouillon koud is ,anders gaat het n.l klonteren.1 v/d 2 componenten moet altijd of koud zijn of warm ,en niet beide koud of warm

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Oh ja, wel zelf de bouillon trekken natuurlijk!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie DIT IS FTRANSE UIENSOEP !!!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie heerlijk soepie dat ook nog eens goedkoop is en makkelijk te maken. echter geraspte kaas van dat merk was niet voorradig. ook lekker om eerst een dun laagje mosters op brood te smeren