RECEPT AARDAPPELPANNENKOEKJES

Tapas+Mezze gerecht uit Zwitserland voor 2 personen, geschikt voor kinderen of met kinderen te maken.

Ingredienten

  • 500 gr aardappels
  • 1 uitje
  • 1 ei
  • 2 eetl bloem
  • zout en peper
  • olie

Bereiding

Schil de aardappels en rasp ze op een zo fijn mogelijke rasp of in de keukenmachine tot (rauwe) puree. Druk zoveel mogelijk vocht eruit. Schil de ui, rasp die eveneens fijn en roer de massa door de aardappelpulp. Voeg een ei toe, twee eetl bloem en wat zout en peper.
Dit beslag verkleurt snel, dat is niet van invloed op het eindresultaat.
Verhit olie in een ruime koekenpan. Doe steeds 1,5 eetl beslag in de pan en druk het met de achterkant van een lepel tot een rond pannenkoekje van ongeveer 10-15 cm doorsnee. Bak zo steeds drie pannenkoekjes tegelijk.
Het bakken kan op twee manieren: in een flinke laag olie, zodat de pannenkoekjes eigenlijk worden gefrituurd of juist met zo min mogelijk olie. De eerste manier levert krokantere maar vettere pannenkoekjes op. Even laten uitlekken op keukenpapier is dan aan te raden.
Traditioneel worden deze pannenkoekjes gegeten met appelmoes, maar ze zijn ook erg lekker met mayonaise erbij. Direct uit de pan zijn ze het lekkerst, maar ook afgekoeld blijven ze heerlijk.

Recept 455 keer bezocht en 53 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 6,5 obv 8 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Lekker en supersnel te maken echt een aanrader, bedankt voor recept..

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Heerlijk, we zijn ze nu aan het maken.
Ook lekker met de groenten inderdaad!
goed recept!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie De pannenkoekjes waren echt heerlijk: goed recept dus. ik geef ze een 9,5!!!!!
voortaan ga ik vaker naar marco.nl vriendelijke groet eva

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Een flinke dosis fijngesneden bosuitjes, iets meer knoflook en wat cayennepeper erdoor.
Kleine stukjes goede ham in dobbelsteentjes erbij is ook heel erg lekker

Louise

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie ook wij eten ze al heel wat jaar, en het wordt bij ons reifjes genoemd.
ook lekker is er groenten door mengen.
ik heb een groot gezin en dus heel wat werk eer er genoeg op tafel staat maar het is de moeite waard als je ze ziet smullen.
tip om het wat kruidiger te laten smaken is wat gele masala erdoor te mengen het geeft een heerlijke smaak aan de reifjes.

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Dit is een variatie op een Pools recept. Daar worden ze gegeten met meer ui en veenbessen of jam.

Datum
Naam
Waardering 2 van 10
Reactie we hebben het in zwitzerland wel eens gehad, echt niet te vreten. Weet niet meer hoe het heet maar op de markt en in de frituur kun je het terug vinden als reifkoek.

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie doe wat majoranblaadjes erbij en zwarte peper. Dan wordt de waardering zeker een 8.
Ik eet ze al 50 jaar. Gemaakt van nieuwe aardappelen zijn ze het lekkerst en we doen geen bloem in of een heel klein beetje. Is wel moeilijker te bakken maar veel krokanter en lekkerder. Ook kun je de aardappels liever iets grover raspen zodat het slietjes van 1...2mm zijn.Bij ons is het een hoofdgerecht. Variaties zijn: klein gesnipperde rookspek in de deeg of kleine bloemkool kleinsnipperen en in de deeg doen of klein beetje wortel meeraspen.

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie ik was nog vergeten dat een uitje wel ietsje te weinig is. Wij hebben een verhouding aardappel:ui
van 3...4:1 dus op 500gr aardappel ca.150 gr.uien.