RECEPT PESTO

Recept voor het typisch Italiaans gerechtje. Pesto wordt traditioneel geserveerd als een saus bij een pasta, maar de saus combineert ook uitstekend met koud vlees, gegrillde vis, bij soepen of salades (met wat extra olie en een drupje citroensap). U kunt Pesto ook kopen, maar als u uw handen op verse basilicum kunt leggen is het echt de moeite waard om uw eigen saus te maken.

Saus gerecht uit Italie

Ingredienten

  • 75 gr flIngesneden basilicum
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 50 gr fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • 3 fijngesneden teentjes knoflook
  • 6 eetlepels olijfolie

Bereiding

Meng de basilicum, pijnappelpitten, kaas en knoflook in een mixer tot u een dikke, groene, aromatische massa heeft.
Voeg beetje voor beetje de olie toe tot ze goed is opgenomen.

Recept 222 keer bezocht en 314 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 8,2 obv 15 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Om het langer te bewaren, giet olie op de pesto tot de alle blaadjes bedekt zijn.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie zonder knoflook is het ook lekker, anders neem je een portie voor je eigen en de rest voor andere gasten. Doe er ook wel eens ansjovis bij. gewoon proberen en eerst proeven dat is belangrijk

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik heb het nog niet geprobeerd omdat ik allergisch ben voor knoflook. Is het recept ook lekker zonder?

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ten eerste gebruik ALTIJD een vijzel!
En als je de basilicum blaadjes even kort blancheert is de pesto langer houdbaar
Probeer ook eens wat peterselie toe te voegen erg lekker

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Leuk dat ieder zijn eigen smaak eraan geeft. Ik vind het lekker om er een scheutje balsamico bij te doen. En ik heb ooit eens geexperimenteerd met hazelnoten ipv pijnboompitten, maar dat is bij een experiment gebleven.
Smakelijk allemaal!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Hoe lang kun je deze pesto in de koelkast bewaren?
Verder: 1 teen knoflook minder, iets meer kaas, iets meer pijnboompitten, dan is 'ie echt perfect!

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Een goed basis recept. Paar tips:
- Gebruik een vijzel, en nooit een mixer of keukenmachine. De ingredienten worden beter 'gecrushed' wat de smaak ten goede komt
- Gebruik echt goede extra vierge olijfolie
- gebruik vers (zelf) gebrande pijnboompitten
- Nog beter wordt 'ie door m op smaak te maken met een snufje zout en een drupje limoensap of evt wijnazijn.
- Verder kan er ook Peccorino Sarde in (geen Peccorino Romano!) evt samen met Parmesan.
- In sommige streken worden ook walnoten toegevoegd, in combi met pijnboompitten. Erg lekker.
- Door de knoflook zacht in de pan te poffen (verhitten in de schil) wordt ie zachter en lekkerder zonder scherp te zijn.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie iemand zegt moet schapen kaas zijn die kan jij kopne in turkse winkel in de blik van half kilo en niet te duur

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Prima recept. Heb zelf 2 teentjes gebruikt.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Ik zou niet te veel van dit recept afwijken, laatst tv programma over pesto gezien en dit zijn inderdaad de enige echte ingredienten behalve volgens mij de kaas dit moet kaas van schapenmelk zijn maar dat zal vast nergens te krijgen zijn dit met maakt het wel lekker pittig mischien teentje knoflook minder kan

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Naar mijn idee ging er ook nog peterselie en een scheutje citroensap of balsamico-azijn door.
En een teentje extra kan beslist geen kwaad. Maakt het extra pittig

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie het is nu de periode van de okkernoten, als je die even grillt en gebruikt in plaats van pijnboompitjes heb je een andere pesto die nog lekkerder is, met basilicum of met zongedroogde tomaatjes...

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie pistache noten er door is ook een aanrader.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Recept prima. ga er niet verder aan kloten evt. iets minder knoflook als je er niet van houdt en gebruik goede olijfolie.

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Ik vindt deze peste wel lekker maar mijn eigen recept vindt ik toch en beetje lekkerder. Je kunt er ook nog 3 zongedroogde tomaten, en in plaats van pijnboompitten casewnoten aan toe voegen Mmmmmm!! Heeeeeerlijk.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie @malle henkie
Pesto zonder basilicum IS geen pesto. En jer krijgt echt geen kanker van basilicum als je het af en toe eet. Sterker nog, dan is het gezond.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Mjam mjam mjam! Niet te vergelijken met de pesto uit een potje. Ik heb gesmuld vanavond!
(heb er maar 1 teentje knoflook doorgedaan en dat vond ik ruim voldoende).

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Ik hoorde dat je door de genotoxischen eignschappen van basilicum er kankervrwekkende stoffen in de pesto zitten. Daarom maak ik 'm altijd zonder basilicum. Is ook best lekker.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Buon giorno a tutti voi,

Ik heb ruim 8 jaar in italie gewoond en weet niet anders dan dat ik het en mijn vrouw het zelf maakten, gezien het nu bijna herfst is is er ook de rode basilicum verkrijgbaar, en ik kan het niet laten maar ik maak dan altijd rode pesto, maar voor een nog betere smaak, voeg ik er altijd een eetlepel grappa bij, en doe het malen iets korter zodat het iets grover is dan normaal, dan krijg je de conegliaanse pesto...

buon appetito a tutti da me

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Lekker!!
In plaats van parmezaanse kaas,kun je ook pecorino kaas nemen.Dit is ook een italiaanse kaas,maar iets zachter van smaak.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Met gedroogde basilicum gaat het ook.
Als je in een beetje olijfolie de gedroogde blaadjes voorweekt verdwijnt de korrelligheid vanzelf.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Pesto vind ik erg lekker!
Ik had helaas geen verse basilicumblaadjes in huis, dus deed ik er maar gemalen basilucum uit een potje in. Nu is ie erg korrelig!... Ruikt wel verrukkelijk naar pesto, smaakte ook goed, alleen zo erg korrelig door die gemalen basilicum... Blegh! Echt jammer van de rest van de ingredienten, want ik hoef m nu niet meer..

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Heerlijk!
Ik heb meteen de aanpassingen van de anderen meegenomen, dus één teen knoflook en een beetje zout.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Het is een heerlijk recept. Alleen heb ik er wat zwarte olijven en zout aan toegevoegd. En bij mij is die nu perfect!(maargoed dat is mijn smaak natuurlijk)

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie nee niet roosteren.
en een teen is genoeg.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik kreeg een keer een tip om pesto te bewaren in bakjes voor ijsblokjes, en dan invriezen.
Bij mij komt pesto echter niet aan bederven toe :-)

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Hoi anne.

Mjummie het was echt lekker, alleen iets te sterk voor mij en daarom 4 inplaats van 2 eetlepels pijnboompitten erdoorheen gedaan voor zachtere smaak!!Mijn vriend vond het ook mjummie!
Ga het straks weer eten door de koude spaghetti .....heerlijk met dit weer!
Dank je anne voor de lekkerste pesto recept die 'k ooit op heb!
Toppie dag!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Moet je de pijnboom/appel pitten niet eerst roosteren?

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie je kunt pesto het beste gewoon bewaren in de koelkast onder een laagje olijfolie, dan gaat het niet schimmelen

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Pesto is prima alleen 3 teentje is veel te knoflook ik heb er 2 gebruikt en dit was al heel heftig. Persoonlijk ga ik de volgende keer voor 1 teen!

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie alleen sex is lekkerder...

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie megalekker!!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Hoe kun je pesto het beste bewaren, en hoelang ?

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie moeten die pijnappelpitten geen pijnboompitten zijn?