RECEPT EEND MET SINASAPPELSAUS

Heerlijk recept, heb het zelf voor 2 personen gemaakt en zonder de sinasappelpartjes! Door het gewoon zo te proeven dacht ik dat de saus te zoet was, maar met de eend was het heerlijk!

Gevogelte gerecht uit Frankrijk voor 4 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen.

Ingredienten

  • 3 el suiker
  • 2 el water
  • 2 el witte wijnazijn
  • 3 dl sinasappelsap
  • 2 el gehakte sjalot
  • 3 dl sterke kippebouillon (of gevogeltefond)
  • 4 sinasappels, de partjes losgesneden.
  • 4 eendeborstfilets met vel
  • 2 el ijskoude boter
  • 2 el geraspt sinasappelvel

Bereiding

Verhit de suiker en het water in een pannetje tot het bruinig wordt. Voeg dan de azijn toe (zal flink sissen), even roeren. Voeg dan het sap en de sjalot toe en kook in tot er ca. 1 dl over is. Voeg dan de bouillon toe en kook dit nog verder in, ca. 1 dl over. Van het vuur nemen en laten staan terwijl je de eend maakt.

Wat olie in een pan verhitten. Het vel van de eend op veel plekken insnijden en flink kruiden met zout. In de olie eerst de onderkant bakken, heel eventjes dichtschroeien. Dan de velkant bakken, er zal flink wat vet vrij komen uit het vel. Pan beetje schuinhouden zodat je het velletje eigenlijk krokant frituurt in de olie en zijn eigen vet. Eventueel de andere kant ook nog even bakken. Zorg dat het velletje mooi krokant is, als het goudbruin gekleurd is. Deze manier werkt perfect om het vel mooi en krokant te krijgen. Doe een paar el van het bakvet bij de saus.

Eend uit de pan nemen en aan beide kanten kruiden met peper en zout. De eend in mooi plakjes snijden.

De saus verwarmen, de partjes en raspsel er door roeren, tot ie begint te pruttelen, van het vuur nemen en de koude boter er door roeren tot gesmolten.

De saus om de eend heen gieten, niet er op anders wordt het velletje zacht.

Eet smakelijk.

Wij hadden het gegeten met gegratineerde aardappeltjes en boontjes.

Recept 30 keer bezocht en 356 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 8,4 obv 16 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Is een super receptje, ik heb net iets meer sinaas toegevoegd en ook beetje kruidnagel en gedroogde jeneverbes, de smaak is dan net iets voller.
Toppie!!!!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Dit recept heb ik klaar gemaakt voor 7 personen.
Over succes gesproken. De leeftijd was tussen de 7 en de 79 jaar oud. Van jong tot oud hebben ontzettend genoten, geen wanklank gehoord, gesmuld groot succes!!!!Heerlijk!! Voor herhaling vatbaar?????
Zal toch wel!!!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Was erg lekker, zeker de saus. Heb er wat kaneel aan toegevoegd. Helemaal goed!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie was heerlijk, zeer zeker voor herhaling vatbaar, had de eend volop gebraden op hooste stand, was perfect bruin rondom alleen binnenin nog iets licht rood, was als je niet van rood houd beter geweest om nadat hij gebruind was om hem nog even op lagere stand te laten garen. verder was de smaak van de eend perfect en super mals en de saus was er heerlijk bij.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Heerlijk recept.
Ik heb alleen een hele Eend gebruikt en deze in stukken gemaakt. Vervolgens heb ik deze op een bedje van rozemarijn takjes gelegd, gekruid met zout en peper, marjolein en beetje knoflook. Dan nog beetje olijf olie en verse sinaasappelsap er overheen en voor een half uur in de oven (hete lucht 200 graden). Dan deksel eraf en voor 10 minuten op een grill stand. Saus gemaakt volgens recept. Heerlijk!

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Erg lekker recept. Persoonlijk vinden wij het erg lekker om nog verse kokosnoten en kangoeroevlees hieraan toe te voegen. In dat geval zou dit recept een dikke 10 gekregen hebben!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik ga dit recept gebruiken met de kerst maar wat is de baktijd voor een eendenborst van ca een pond
en moet het gaar zijn of een beetje rood

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie zeer goed,
ga dit gebruiken voor een kerstdiner bij mij op school

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie In spanje gemaakt. De 1e keer een beetje te rauw de 2e keer iets langer en rustiger gebakken circa 10 min met een theelepeltje kaneel erbij. Feest !

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Een culinair orgasme, werkelijk!
Als groente blikje mais (of verse) warm gemaakt in wat roomboter met een theelepel mosterd en wat sinaasappelschilrasp. Zeldzaam lekker gerecht....

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Wat is het advies qua baktijd? Een beetje rood is mooi?

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Is dit wel Frans , ik moet Franse hapjes maken voor school en wat ik nu op het menu heb staan is :
Franse uiensoep, Ratatouille en Bavarois met witte chocolade splinters

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Heel lekker,maar heb de eend vervangen door parelhoenfilets...stond op onze nieuwjaarsmenu!

happy new-year 2006!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik heb de saus gemaakt met frambozenazijn en maar 1 el en zonder toevoeging van bakvet.
zeer lekker en minder vettig

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie NUMMER 500!! YES!

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Goede uitleg en dus makkelijk te maken, heeeeeerlijk!!!


Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie om je vingers er bij op te eten gewoon weg heerlijk mmmmmm

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie mmm hele erg lekkker !!!
zou het bijna elke dag willen eten (ihih)

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Heerlijk, wat ook lekker is, iets bitterder een beetje sinasappelmarmelade erbij...mmmmmmm
smullen maar.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie ik was de jus d'orange vergeten te kopen. Had wel nog een of andere combi drank in huis van sinaasappelen en abrikoos. Werkelijk ook erg lekker dus.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Eend met sinaasappelsaus in natuurlijk een echte klassieker (Canard d' orange) en in de versie van de geconfijte eendebout met (wiolde) sinaasappelsaus ook erg lekker. De sinaasappelsaus kun je nog opleuken met sinaasappelschilletjes waardoor er een bittere nuance bijkomt. Super, maar probeer het ook eens met wilde sinaasappeltjes voor de saus.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Ik houd niet zo van zoet en was bang dat dit niets zou worden. Maar de smaak ervan was erg goed, zeker bij de eend. Heerlijk gegeten met gegratineerde aardappeltjes en verse boontjes. Het velletje is ZOOOO lekker! Aanrader.