browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Plitvice meren

Posted by on juli 29, 2021

Vanochtend ff ontbijt en koffie gehaald, daarna laatste spulletjes ingepakt. De auto gehaald en ingepakt. Hop de rit naar Plitvice meren, we blijven slapen in Villa Knezevic, vlakbij ingang 2. Ook vast kaartjes gekocht voor 2 dagen, dan kunnen we het rustig aan doen, eerst het hogere deel en een dag later het lagere deel.

Eerst gaan we een stuk over de tolweg, da’s best saai. De 2e helft van de tol af binnendoor, da’s een stuk leuker! Niet zo snel maar wel op je gemak een leuke route rijden. We stoppen nog ergens voor koffie en natuurlijk zijn wij niet de enige Nederlanders! ;-). Weer verder tot we vlakbij Rastoke lunchen bij een klein tentje, zou goed moeten zijn volgens Google ;-). Ze hebben niet veel maar een lekkere hamburger, beter dan gedacht! Leuk! Kids frites en hotdog en Alice een ‘tosti’ broodje.

Het laatste stuk is echt achteraf en binnendoor, doordat ik Rastoke ff wil bekijken stuurt maps ons flink binnendoor naar de oorspronkelijke route, gravelwegen, smal, top route!! Redelijk op tijd zijn we er, prima verblijf wel jammer dat er geen zwembad bij is. Effe op terrasje wat drinken en rond 17.30 een pizza, niets bijzonders. We wandelen nog richting ingang park, toch best ver. Toch maar met de auto morgen, wandelen in het park doen we denk ik voldoende. Ook de routes vast uitgezocht, morgen route E en de dag erna route B.

Op tijd op, prima ontbijt bij verblijf, kids vinden van niet, verwende nesten zijn het ;-). Rond 8.30 lopen we het park op. Route E betekent meteen met de boot, kort stukje. Prachtig groen-blauw water is het eerste dat opvalt. De routes en paden staan goed aangegeven, we twijfelen nog tussen E en F, maar we moeten E hebben. Al snel kom je langs watervallen en stroompjes, heel mooi. Helaas met statief is lastig omdat veel paden op houten vlonders zijn en dat beeft nogal door de bezoekers. Bij een normaal pad lukt het wel, ff weer inkomen met filter, statief en camera instellingen ;-), even verderop nog mooier plekje met bankje, ff opnieuw proberen en het lukt weer ;-). Ook een appje op telefoon om foto’s met langere sluitertijd te maken, dat ziet er prima uit! Na zo’n 2,5 uur zijn we klaar voor de busrit terug, hier wat vertraging omdat we een mondkapje nodig hebben in de bus. We lunchen tegenover het verblijf.

Na ff chillen gaan we rond 15 uur op pad. Ik heb ergens gevonden waar je kunt zwemmen, in Splunj. Half uurtje rijden, vlak voor we er zijn nog ff op terrasje wat drinken. Daarna door, het parkeren is nogal gepiel, na veel gedraai, achteruit, vooruit, er weer uit en iets verderop geparkeerd. Heerlijk effe zwemmen waar de locals komen en natuurlijk wat Nederlanders ;-). Daarna eten we prima in een leuk restaurant. Erg leuk dagje!

De laatste dag bij de Plitvice meren. Vandaag gaan we naar ingang 1 en route B lopen. Vanaf de ingang zie je al heel snel de grote waterval, ben benieuwd hoe die eruit ziet met veel water! Het eerste stuk naar de grote waterval is naar beneden en mooi om te lopen. Daarna een pittiger stuk door een grot weer omhoog, ik denk dat we hier verkeerd gingen. Via omwegen komen we toch waar we moeten zijn, terug op route B, naar het bootje om over Kozjak meer te varen. Het is nu een stuk drukker en door ons omlopen is het later geworden dan gedacht. In ieder geval in de rij bij de boot komen we er niet meer op, en een half uur in de zon op de volgende wachten doen we niet! Uiteindelijk lopen we dus route A. Eerlijk gezegd valt het nu een beetje tegen, de route via de bovenmeren zijn mooier. Nog steeds erg mooi, zeker van bovenaf en de grote waterval met valletjes eromheen, erg mooi, maar om te struinen was gisteren mooier. Nog steeds zou ik het zo doen, je propt niet alles in 1 dag, zeker met deze warmte en drukte was het fijn om 2 ochtenden te wandelen. Oh ja vermijd ook de weekenden als je kan. Ik zou zeker nog eens terugkomen in het voor- of najaar!

Na de wandeling gaan we wat eten bij restaurant Plitvice, bij de gelijknamige camping. Top! Ik iets niet Kroatisch, rijst met roerbak kip en groenten, Alice pasta met truffel en de kids delen een Wiener schnitzel, echt goed! Nu eerst ff chillen en dan straks weer zwemmen.

Het is wat drukker bij het zwemmen maar parkeren lukt prima en we vermaken ons weer prima. Op de terugweg 2 flinken ongelukken gezien, beide met motorrijders. Wij gaan onderweg terug ergens eten, prima gegeten. Morgen gaan we naar Split.

Comments are closed.