browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Legoland en Sarawak (Borneo)

Posted by on juli 8, 2018

De eerste nacht slapen we verrassend goed, ik ben wel wat vroeg wakker maar heb wel doorgeslapen. De kids en Alice slapen tot na negenen en dan moet ik ze nog wakker maken ook!We ontbijten Maleis, ik ga voor een ijs-Teh Tarik een vreemde ijsthee met zoete melk en specerijen, best lekker. Rosalie gaat voor roti canai met curry en Florian voor ei-toast, wentelteefjes, Alice gaat voor toast met kaya (soort cocos jam). Allemaal lekker, ik eet de ‘restjes’. Daarna lopen we naar Legoland, het waterpark is met deze temperatuur denk ik het beste.

We nemen een cabana, er zijn anders geen ligbedden ofzo. Ach best lekker, een eigen plekje met ligbedden, 2 handdoeken (om te houden), 6 flesjes fris, 4 flesjes water, een koelkast, een kluisje, onder een soort partytent met ventilator. Het is een vrij klein waterpark met glijbanen die voor onze kids goed genoeg zijn. Het fijnst is dat het niet druk is en je overal snel in kan. Het is een leuk dagje, lekkere lunch (nasi lemak enzo), leuk glijden, zwemmen en relaxen.

Bij terugkomst gaan we nog ff op het dak zwemmen, kan Alice vast wat inpakken. We eten weer lekker, wat is dat toch fijn hier. Wel wennen dat vaak de rijst goed warm is en de gerechten wat lauwer. Verschillende dingen, geroosterde kip, pittige mango salade, Chinese broccoli, rijst. Niet zo lekker als gisteren maar toch goed.

Vandaag reizen we naar Borneo, vlakbij Kuching in het Permai Rainforest Resort, niet luxe maar schijnbaar wel een hele ervaring om daar te blijven, in het regenwoud tegen het strand aan. Ik ben benieuwd! We regelen vervoer met Grab (Maleise Uber) naar het vliegveld, dat werkt perfect en is een stuk goedkoper dan iets regelen via de accommodatie. Op het vliegveld een Starbucks en een broodje van Subway als ontbijt. Met AirAsia volledig selfservice, printen van bagage labels, boarding passes, handig. Bagage afgeven en naar de gate, supersnel, security, mwoah, iets te makkelijk misschien, flesjes ook geen probleem ?.

De vlucht is kort. We lunchen meteen na het landen, deze keer niet zo lekker. He, dat kan toch bijna niet hier! ? Tassen ophalen en met Grab vervoer regelen, makkelijk zo! Een rit van een uurtje naar ons verblijf voor 3 nachten. Helaas is ons verzoek voor airco door een wijziging van mij (dag korter) niet doorgekomen. We moeten een nachtje wisselen maar dan 2 van de 3 nachten airco. De boel wordt naar het huisje midden in het regenwoud gebracht. Het ligt prachtig, we lopen langs het strand en daarna langs een ‘junglepool’. Eerst zwemmen natuurlijk! De kids willen naar het strand, het water is warm en je kunt heel lang lopen. Lekker zo, ze vermaken zich prima met krabbetjes en zo. Als we terug lopen nog ff in de jungle pool afspoelen, dat is zoetwater en kouder, eigenlijk lekkerder om op te frissen. Bij dit verblijf zit schijnbaar ook eten (ontbijt en diner), we kunnen dus aanschuiven. Bah wat slecht! Morgen a la carte en niet het buffet (of eerst ff kijken). Terug in het huisje blijk je niet echt airco nodig te hebben, ’s avonds koelt het wat af en met ventilator is dat al lekker.

’s Morgens ontbijten en daarna willen we vervoer naar Bako. Grab werkt hier niet omdat het zo rustig ligt. Om 10 uur kunnen we gaan. Om 11 uur zijn we bij het haventje om naar Bako HQ te varen. We krijgen de keus om met een ‘eigen’ boot of gedeelde boot te gaan, we pakken de eigen kunnen we ook meteen in het park wat regelen voor bootvervoer. Het tochtje duurt ongeveer een half uur tot we echt in het park zijn. De kapitein met handen en voeten uitgelegd dat hij moet wachten en ons afzetten op een strand. Eerst naar HQ daar moet je je inschrijven en melden welke route je gaat lopen. Hier zien we apen en een baard zwijntje, de kids vinden het prachtig. Ik had van te voren gekeken wat aangeraden werd, trail Telok Pandan Kecil maar dan omgekeerd, dus gestart vanaf het strand. Dit zou zo’n 1,5 uur moeten duren, maar is maar 2,6 km, hmmm wat zit daar achter? Daarvoor dus de boot nodig, weer terug naar de boot, nu met een kaartje, handig om aan te wijzen ?. Ja nu snapt hij het beter, een kort tochtje langs de mooie kust van Bako, erg mooi en de kapitein vaart rustig langs de rotsen en laat ons de beroemde ‘Cobra’ rots zien. Mooi. Dan komen we op een mooi strandje waar onze wandeling begint. Van een afstandje zien we apen en we krijgen de tip om een ‘stick’ mee te nemen, de makaken kunnen agressief zijn! De hele tocht geen apen meer gezien. De wandeling begint met een klauterpartij naar boven van gedeeltelijk trap, rots, boom. Eenmaal krijgen we wel een heel mooi uitzicht. Roosje heeft er geen zin meer in maar ondertussen lopen beide kids zo soepel rond, ik ben jaloers! Ok, zij hebben geen ‘bepakking’ (camera en heel veel water) maar toch. De tocht is best pittig zeker met deze warmte en luchtvochtigheid. Af en toe komen we andere bezoekers tegen die andersom lopen, één keer een groep met een geblesseerde, da’s klote zeker als je weet dat ze zo’n klim naar beneden moeten! Wij komen helaas geen dieren tegen, ook lastig als je met kids loopt die geen seconde stil zijn ??, wat er zit is al lang weg als wij langs komen! Ik had zelf nog in gedachte om halverwege een korte omweg te doen naar een uitkijkpunt maar dat doen we maar niet. Het zweet gutst van me af, ik snap de 1,5 uur voor 2,6km ?! We rusten af en toe om te drinken en ook nog bij een mooi plekje waar je normaal kunt zitten. Na ongeveer 2 uur zijn we weer bij HQ, pfffff effe koel(er) zitten, koud drinken en ijsjes. Het was een mooie tocht, wel wat onderschat in deze warmte. We moeten wel nog wachten op enzo boot, die moet terugkomen uit de haven en dan de vraag of we nog wat Fransen meenemen. Ach ja, doe maar, alleen dan het ‘Franse’, er kan amper een bedankje af, wat een horken! Ons busje van Permai staat er nog, ff langs een pin en na een lange rit in de spits kunnen we gaan chillen. Eerst bij de receptie de laatste dag regelen, we vliegen laat dus een dag met chauffeur zou handig zijn. Orang Oetans zou kunnen, maar dan moeten we om 6 uur op, we gaan shoppen Kuching, lunchen en dan naar het vliegveld, geregeld. Liefst zou ik dan gaan zitten, benen in de lucht, maar de kids willen zwemmen en natuurlijk hebben ze dat verdient! Eerst bij het strand en dan nog fris afspoelen in de jungle pool. Vanavond gaan we dus a la carte eten en gelukkig is dat lekker, ze hebben niet alles maar toch, pfff gelukkig! Nasi, roti canai en noedels, wat kan het toch fijn zijn. Morgen staat er niets op de planning, ff huisje wisselen en zwemmen.

We slapen lang uit, moeten zelfs haasten voor het ontbijt! Na het ontbijt eerst zwemmen met de kids, de zee is wat ruwer, wat een verandering in de kids, ze vinden het prachtig in de golven spelen en eerst durfden ze de zee niet in! Het is dan alweer middag en ik heb eigenlijk wel zin om de jungle trail vanaf het park te gaan doen, ook 1,5 uur maar meer km’s. Deze keer ga ik alleen, camera en drinken mee en lopen maar. Het is een erg mooie wandeling, veel dichter begroeid dan gisteren, misschien wel mooier maar in ieder geval net zo warm. Ook nu geen dieren gezien, wel een hoop vlinders en geen mensen, altijd goed ;-). Ook nu ben ik doorweekt, nu het voordeel dat ik langs de jungle pool kom, die is leeg, dus snel in m’n boxer ff afkoelen, al had er bijna net zo goed met kleren in kunnen gaan. Leuke wandeling! Nog ff douchen en dan lunchen (beetje laat), er is nog niemand geweest om onze spullen naar het andere huisje, zucht. Eerst lunchen, ze bekijken het maar ?. Daar zie ik de man van gisteren en we regelen het verder (hoop ik), ze komen ons halen als het klaar is. En ja, we zijn net klaar als ie aan komt, huisje 2. Een mooier/netter huisje, zonder airco. Het is een mooi park, ok huisjes, het grote nadeel is het personeel (afspraken nakomen, veel te veel ja knikken ook al snappen ze het niet) en dat ze niet alles hebben in het restaurant, snap ik niet het zit vol maar je kunt niet alles verkopen wat klanten vragen, ach ja, zal wel mijn westerse blik zijn. Zelfs cola, ja cola, hebben ze niet! Of sate bij de nasi, curry voor bij de nasi lemak of roti canai. Gelukkig is wat ze wel hebben wel lekker en i.p.v. cola verse jus is natuurlijk geen straf ??. Morgen een dagje Kuching en om 17.25 vliegen we naar Kota Bahru.

Comments are closed.