RECEPT LAMSBOUT MET KNOFLOOK EN ROZEMARIJN 2

Recept komt van Epicurious

Vlees gerecht uit Amerika voor 8 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen.

Ingredienten

  • 1 lamsbout met bot van ca. 3 kg bij elkaar gebonden
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el fijn zeezout
  • 2 el gehakte verse rozemarijn
  • 1/2 tl peper
  • 1/5 dl droge rode wijn
  • 1/5 dl lamsfond

Bereiding

Vlees droogdeppen en op verschillende plekken insnijden

Knoflook met het zout in een vijzel fijnstampen, mengen met de rozemarijn en peper en eventueel wat olie. Deze pasta over het vlees wrijven. 30 minuten in laten trekken.

Oven voorverwarmen op 165C. Het vlees in de oven roosteren tot een thermometer aangeeft dat het vlees van binnen ca. 65C is, ca 1 1/2 uur. Uit de oven nemen en ca. 15 minuten laten staan.

Wijn en fond aan ovenschaal toevoegen en op hoog vuur deglazeren, op smaak brengen met peper en zout en serveren bij het vlees.

Serveren door het vlees van de bout te snijden.

Recept 34 keer bezocht en 63 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 8,7 obv 3 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Het is geweldig om een lamsbout klaar te maken natuurlijk. Wat ik zelf als aanvullende suggestie heb is het volgende:
- maak een mengsel van rode wijn, balsamico azijn, olijfolie en zout.
- volg het standaard recept en doe dus de knoflook en rozemarijn in de inkepingen. Doe nu de lamsbout met de marinade in een zak en draai er nog een dikke zak omheen en schud de lamsbout in de zak. Houd deze dicht en leg de lamsbout 24 uur in de koelkast.

Daarna een paar uur op kamertemperatuur laten komen en in de weber leggen met een thermometer tot het diepste punt van het dikste stuk vlees. Laat het nu garen tot 56 graden. Om het echt lekker te maken kun je eerst houdsnippers wellen in whiskey en deze aan de kolen of in een zilveren bakje met gaatjes toevoegen voor rooksmaak en een lekker korstje.

P.S.: Je kunt ook de lamsbout insmeren met honing inderdaad en vervolgens rollen door een kruidentuin van verse rozemarijn, oregano en tijm, gekneusde peper en zeezout.

Tijdens het braden kun je genieten van een lekker wijntje. En als je de marinade wilt hergebruiken zou ik deze als lekbak onder in de weber leggen onder het vlees (indirecte kookwijze) en dan lekker aanvullen met extra wijn en water. Mag best veel want het duurt best even voordat het vlees gereed is.

Eet smakelijk!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik zelf uit Ierland,ben gek op lams vlees. Ik vond je recept lekker. Snap alleen niet waarom het zo duur is, ik koop mijn bij een Turks slager. Ook lekker is de bout op een kant open snijden verse rozemarijn erin dicht binden, insmeren met olijfolie 40 min op 180, in een vezel verse Tijn, mosterdzaad,korianderzaad,olijfolie en honing, ik smeer dit op de bout en ik voeg een half thee beker lams vond met rood wijn dan nog 30 min op 200 ook erg lekker.
Dave

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Ontzettend goed recept,iedereen heeft lekker gegeten.Ik had van te voren verschillende recepten opgezocht over lamsbout.Wat mijn opvalt is de verschillende temperaturen. Ik heb die van jullie aangehouden,liever wat lager en langer.Dat komt het vlees echt tengoede.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Hallo,
Ik ben een fokker van scottish blackface schapen en ben uiteraard geinteresseerd in recepten van lamsvlees.Ik heb uw recept zelf klaargemaakt op sinterklaasavond.dit was een onverdeeld succes,eenieder was zeer tevreden.
Ik heb wat veranderd,nl bij de kruiden mix heb ik naast de rozemarijn ook wat oregano,tijm en basilicum toegevoegd.Na een uur grillen op 180gr
heb ik de bout helemaal ingesmeerd met honing.
Half uurtje in de oven,een paar uur laten rusten in aluminiumfolie en vervolgens 5 min per kant onder de grill.Ik kan u zeggen:een geweldig recept!! Piet

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Ik heb een opmerking, 165 graden in de oven, dan krijg je hem wel gaar maar niet zo mooi van kleur en korst. Of even aanbraden op een hogere stand, 225 gr. 15 min. of aan het eind 5 min aan iedere kant grillen, let wel op aanbranden dan.