RECEPT GARNALEN WONTONS

Shrimp Dumplings from P. F. Chang's are scrumptious mounds of shrimp and other yummy ingredients wrapped in wonton wrappers and steamed. You can also order them pan-fried which makes the bottom of each little package a nice crispy brown. The dumplings are served with a tasty dipping sauce that can be cloned by combining six ingredients in a saucepan. Recreating that part was easy. But those dumplings -- oh, man! I must have gone through a couple boatloads of shrimp trying to figure out the best way to get the filling to hold together. I tried adding egg and cornstarch and potato starch and flour to pureed cooked shrimp, but all I got was a shrimp mush that made the dumplings starchy and less flavorful than the real deal. It was only when I remembered hearing about how many years ago shrimp molds were created into which pureed raw shrimp was poured and then cooked, creating uniform shrimp shapes that still had the taste and texture of whole shrimp. There's the problem -- I was working with cooked shrimp. Apparently once cooked, the proteins in the pureed raw shrimp would hold everything together better than anything else. No binders needed. So get out your food processor and prepare yourself for the not-so-pretty sight of pulverized raw shrimp. At least you don't have to worry about the size of the shrimp you buy for this recipe, since you're going to puree the little guys anyway.

Recept van http://www.topsecretrecipes.com

Tapas+Mezze gerecht uit Amerika voor 4 personen

Ingredienten

  • Saus
  • 1 dl water
  • 0,5 dl sojasaus (japanse)
  • 2 el suiker
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el gehakte lenteui
  • 1/2 tl chiliolie
  • Voor de garnalen wontons
  • 250 gram rauwe garnalen
  • 1 el gehakte wortel
  • 1 el gehakte lenteui
  • 1/2 tl geraspte gember
  • 1/2 tl gehakte knoflook
  • zout en peper naar smaak
  • 1/4 tl suiker
  • 8 wontonvellen
  • 1 geklopt ei

Bereiding

Saus maken door alle ingredienten in een pannetje te doen en zachtjes verwarmen tot alles goed gemengd en opgelost is.

Doe de garnalen in een keukenmachine en hak ze fijn, voeg de rest van de ingredienten toe en meng goed.

Smeer wat ei over de het wonton velletje en verdeel het garnalen mengsel over de velletjes. Verpak ze nu goed door de hoeken bij elkaar de drukken tot je 'zakjes' krijgt. Zet ze minimaal 10 min. in de koelkast voor bereiding.

Die bereiding kan op 3 manieren, frituren in hete olie, stomen. Of wat ik het lekkerst vind bakken in een pan en stomen. Dat gaat als volgt, neem een pan met antiaanbaklaag en verhit hierin wat olie. Bak de wontons aan 1 kant, zodat ze aan de onderkant krokant worden, als ze bijna klaar zijn een beetje water in de hete pan zodat het flink gaat stomen, deksel erop en even laten staan. Dan de deksel eraf en het vuur flink hoog om het water weer te laten verdampen, bak nu tot de bodem krokant is en meteen serveren met de saus.

(http://www.topsecretrecipes.com)

Serves 2 to 4 (makes 8 dumplings).

Recept 27 keer bezocht en 14 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 7 obv 1 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Dat is een goede oplossing, bakken en stomen tegelijk. Vond het eleen een beetje 'te garnalig', eens proberen met een combi van kip en garnalen.