RECEPT EENDEBORSTFILET MET BALSAMICOSAUS

Dit recept is van mezelf, wel inspiratie uit andere recepten, maar erg lekker!

Gevogelte gerecht uit Nederland voor 2 personen, geschikt voor voor kerst en andere feestdagen.

Ingredienten

  • 1 grote eendeborstfilet met vel
  • bosje gemengde kruiden (rozemarijn, marjorein, salie, tijm)
  • 1 flink sjalotje
  • peper en zout naar smaak
  • 1 dl wijn
  • 1 dl balsamicoazijn
  • 1 dl gevogelte fond
  • wat koude boter

Bereiding

Snijd de helft van de kruiden fijn en bewaar de andere helft.

Snijd het sjalotje fijn

Maak een marinade van de fijngesneden kruiden, wijn en azijn en een beetje olie. Laat hier de eend een half uurtje in staan. Er uit nemen en droogdeppen. De velkant flink kruiden met zout en peper, de andere kant alleen wat peper.

Oven voorverwarmen op 200C.

Een koekepan verhitten met wat olie, tot die bijna begint te roken. Dan de eend, velkant eerst op hoog vuur dicht schroeien en bakken (krokant maken doen we onder de grill). Uit de pan nemen. En in de oven gaar laten worden (rose, als je er op drukt is er wat tegenstand). Op het laatst de grill aan en het vel krokant laten worden.

Een andere manier om het velletje krokant te krijgen is door eerst in een pan de olie te verhitten, dan onderkant eerst eventjes dichtschroeien. Vel kant bestrooien met zout en er een beetje inwrijven. Dan de velkant bakken, je zal zien dat er steeds meer vet in de pan komt van het vel. Zo kun je het velletje bijna frituren, hoe eventueel de pan wat schuin. Als het krokant is nog eventjes omdraaien en klaar is ie. Werkt perfect, beter dan onder de grill vond ik en het vlees wordt niet droog ofzo.

Ondertussen de saus maken. Overtollig olie uit de pan gieten, tot ca. 2 el overblijft. Daar het sjalotje in fruiten, samen met de overgebleven kruiden. Dan de marinade toevoegen en dit zachtje laten pruttelen. Fond naar smaak toevoegen en nog wat in laten koken eventueel op smaak brengen met peper en zout. Door een zeef gieten en de gefilterde saus weer in de pan, van het vuur af wat koude boter er door roeren.

Eend in mooie plakjes snijden en de saus er apart bij geven.

Wij hebben het gegeten met gegratineerde aardappeltjes en erwtjes. Was erg lekker


Recept 23 keer bezocht en 38 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 6 obv 1 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie op oudejaarsavond gemaakt, heerlijk en makkelijk ! bedankt voor het recept

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Hallo,

Dit gaat niet niet eens om een recensie, maar om een ideetje van mezelf. Diverse recepten nageplozen te hebben, kwam ik ineens op het volgende: dat vel, hè, van die eend, daar heeft iedeeen wel een beetje moeite mee, ik ook; dus: haal dat vel van die eend, bak dat uit, braad in dat vet die eend (rosé) naar eigen smaak, haal dat beest eruit, doe dat uitgebakken vel erbovenop (je kan het vergelijken met kaantjes van uitgebakken reuzel) en klaar is Donald, lekker, hoor, gisteren gegeten.

Groeten,

Lian Scholte

Datum
Naam
Waardering 6 van 10
Reactie Ik maak eerst een caramel van gesmolten suiker die ik blus met balsamico, verdun met gevogeltebouillon en kruid met honing.
Indien voorradig voeg ik nog geroosterde sesamzaadjes toe.
Lekker met verse vijgen.
Dit geeft een verrukkelijke combinatie van zuur en zoet