browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Tips voor vliegen met kleine kinderen/babies

Posted by on januari 19, 2008

In januari 2008 zijn wij voor het eerst met onze dochter Rosalie op vakantie geweest met het vliegtuig. We wilden lekker naar de zon en wij kwamen uit op Florida. Op internet ben ik het één en ander gaan uitzoeken wat we moesten verwachten van lang in het vliegtuig zitten met een kleintje.

Al heel snel waren wij er uit dat we gewoon een extra stoel zouden nemen voor Rosalie. Het is best een eind vliegen en heel de vlucht een 1 1/2 jarige op schoot zou denk ik geen pretje zijn. Ik vroeg me nog wel af wat de mogelijkheden zouden zijn om specifieke kinderspullen mee te nemen. Zoals een kinderwagen, autostoel, luiertas, dat soort dingen.

Voor kinderen jonger dan een jaar of kleinere kinderen zijn er een soort bedjes, als je hiervan gebruik kunt maken regel dat dan meteen met reserveren!

Hierbij onze tips voor een prettige vlucht met kleine kinderen, zeg tussen de 1 en 3 jaar, daarna wordt het allemaal denk ik een stuk makkelijker omdat ze dan vaak erg tevreden zijn met dvdtjes kijken enzo en snappen dat ze echt zelf kunnen gaan slapen als ze willen ;-).

  1. Boek een extra stoel voor uw kind. Het heeft niet alleen als voordeel dat u wat comfortabeler zit enzo. Je mag opeens een stuk meer bagage meenemen, zoals autostoeltjes (die echte, wij hadden een King TS van Romer, en niet alleen een maxicosi). Zo’n autostoel kun je dan ook gebruiken op de bestemming in de huurauto.
  2. Bij het inchecken op Schiphol (of welke andere luchthaven) zorg dan dat je iemand hebt die de kinderen vermaakt. Bij ons bracht mijn vader ons weg en die ging nog even mee tot we ingecheckt waren, da’s erg handig!
  3. Beslis wat je het belangrijkst vind, als je helemaal vooraan zit heb je vaak meer beenruimte maar kan de armleuning van de stoel niet omhoog. Wij hebben liever dat de armleuning omhoog kan, zo kan Rosalie tussen ons in liggen. De autostoel propten we dan tussen de stoel voor ons en haar stoel, dit lukt denk in ieder vliegtuig. Onze terugvlucht ging zo en toen sliep Rosalie perfect, heen zaten we vooraan en toen kon Rosalie dus niet liggen en sliep ze heel wat slechter.
  4. Zorg voor de vlucht dat de kinderen goed uitgerust zijn. Juist bij kleintjes werkt het averechts als ze,te, moe zijn. Dan gaan ze juist helemaal niet slapen en worden ze hyper. Een idee hierbij is dat het een optie kan zijn om de nacht voor de vlucht een overnachting te nemen bij het vliegveld. Bij onze terugreis hadden we een vertraging van 6 uur en met de 3 uur van te voren aanwezig zijn zouden we dus dik 9 uur te overbruggen hebben. We hebben toen een kamer genomen op het vliegveld en onze dochter heeft geslapen als een roosje. Ze kwam zo uitgerust het vliegtuig in en dat ging perfect. Onze heenreis was andersom, juist de tijd voor haar slaapje het vliegtuig in maar slapen ho maar.
  5. Een voor de hand liggende, neem leuke, ‘nieuwe’, speeltjes mee het vliegtuig in. Hoeft niet perse echt nieuw te zijn als ze maar lang niet gezien zijn is dat ook vaak weer interessant genoeg. Je kent je eigen kind, kies dus dingetjes die ze leuk vinden.
  6. Neem wat snoepjes of rozijntjes mee en een flesje waaraan hard gezogen moet worden, dus met een klein gaatje. Dit voor het opstijgen en dalen voor de oortjes. Pas geven als je al opgestegen bent, eigenlijk als jij je oren gaat voelen geven. Wij gaven het te vroeg maar gelukkig had Rosalie geen problemen met haar oortjes.
  7. Trek je weinig aan van de andere passagiers, wij hebben geen negatieve reacties gehad en juist veel positieve. Mensen die wat gaan ‘spelen’ met Rosalie en haar aandacht geven. Op lange vluchten gaan kinderen een keer huilen maar in een vliegtuig is altijd lawaai dus eigenlijk alleen de mensen voor en achter je hebben er eventueel wat last van.
  8. Ga af en toe rondwandelen met je kind door het vliegtuig, zelfs als ze niet kunnen lopen. Wel altijd mee gaan natuurlijk en ze in de kraag of handje vast houden. Ook nu weer kregen wij hartstikke leuke reacties. Doe dit wel niet net na het eten als er nog van alles bij iedereen op z’n traytje staat. Rosalie sloeg  bij iemand een blikje van z’n tray, gelukkig was dat leeg want ik schrok me lam ;-).
  9. Als je iets geregeld moet hebben of moet doen, meteen doen of vragen. Een flesje warm maken duurt ‘lang’ omdat het aubain marie gaat en geen magnetron. Ook luier verschonen enzo, meteen doen (behalve misschien bij erge turbulentie), als het mis gaat door het wachten heb je er de rest van de vlucht last van. Het eten kun je beter doen als je zelf nog niet gegeten hebt en ook als het er nog niet staat. Geef je spruit dus eten voordat de maaltijden komen of laat je maaltijd later komen, zorg er in ieder geval voor dat je niet samen een maaltijd hebt staan.
  10. Neem genoeg luiers, melk, pap, mee en minimaal 1 extra set kleding. Oh en genoeg knoeidoei doekjes, die gebruik je overal voor! Je mag niet voor niets de luiertas als handbagage meenemen.

Veel plezier!

Comments are closed.