browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Weer thuis, een terugblik op Bali

Posted by on augustus 20, 2015

Na ruim 3 weken Bali kan ik denk ik wel vertellen wat ik er van vond en de volgende keer anders zou doen.
Wij zijn begonnen in Seminyak. Ik hoopte daarvan dat het daar wat minder druk en toeristisch zou zijn ten opzichte van Kuta. Daar is het net zo druk en je kunt niet goed te voet de boel verkennen. Ons verblijf was wel super, top villa met mooie tuin en zwembad, echt heel fijn. Wat zou ik anders doen? Ik denk of naar Sanur of juist helemaal Bali ‘uit’ door naar Jimbaran/Nusa Dua te gaan om bij te komen van de reis. Top was wel, zeker met kids, Water Splash.
Daarna gingen we naar Lovina, helaas werd Rosalie daar ziek dus daar hebben we veel minder gedaan dan we van plan waren. Daar was het wel een heel stuk minder druk en dat was heerlijk. Anders zou ik doen, met eigen auto de boel verkennen rond Munduk, watervallen bezoeken en dolfijnen spotten.
In het zuiden zou ik geen auto huren, te druk en je hebt Bluebird taxi’s. Als je het zuiden uit gaat dan zou ik wel een auto huren de volgende keer. De Balinezen rijden erg rustig en tuurlijk is het anders dan bij ons maar toch een redelijk ordelijke chaos.
Dat is denk ik hetgeen ik vooral anders zou doen, zelf rijden, veel meer vrijheid.
In Pemuteran hebben we heel leuk gesnorkeld bij Menjangan eiland, leuke excursie van Divers Resort met toplunch. Daar zou ik alleen ook nog gaan duiken. Verblijf was erg goed in een resort met een goed restaurant, Amertha. Anders zou ik doen: waterschoentjes meenemen!
In Ubud hadden we ook weer een heel mooi verblijf midden in het centrum. Leuke excursie naar olifanten en fietsen vanaf Mt. Batur. In Ubud naar Sacred Monkey Forest geweest. Ubud is een leuke plaats, goed te belopen en anders taxi, helaas geen Bluebird dus duurder en pingelen. Hier zou ik anders doen: Babi Guling eten, iets meer van omgeving zien, eten en meer proberen ;-).
Toen naar Amed, ook hier een leuk verblijf maar niet zo’n goed restaurant. Duiken was hier echt super bij Tulamben naar USS Liberty geweest echt super. Anders zou ik doen, het verblijf iets oostelijker bij Jemeluk strand.
In Sanur hadden we het minste verblijf van deze vakantie. Hier zou ik dus iets luxers uitzoeken. Wel een goede plek, in het centrum. Top was hier het bezoek aan Waterbom in Kuta, geweldig waterpark (met of zonder kids ;-)), goed eten, top service alleen westerse prijzen. In Sanur ook de slechtste ervaring, excursie naar Nusa Lembongan. Excursie op zich ging wel, wel veel te duur voor wat je kreeg, maar de terugreis met de boot was hel! Een heel ruwe zee en de kids waren echt bang! Wij zijn gelukkig niet ziek geworden maar om ons heen heel veel groene gezichten en gevulde zakjes. Als je naar Lembongan wil, probeer wat anders maar in ieder geval geen dag excursie. Om positief af te sluiten, wel een topuitzicht vanaf Lembongan op Bali en Mt. Agung.
Eigenlijk vond ik alleen het zuiden tegenvallen, het noorden (Lovina en Pemuteran), oosten (Amed) en centraal (Ubud) waren veel meer plekken waar ik het naar m’n zin had. Gewoon zelf op pad, dat is de grootste verandering die ik zou doen met wat oudere kinderen zodat je wat meer wandelend op pad kan. En gewoon meer doen. 
Qua eten jammer genoeg niet echte uitschieters of verrassingen, dat komt denk ik vooral omdat ik Indisch eten al heel goed ken. Wel lekker gegeten hoor, juist wel, van de 3 1/2 week maar een keer of 4 slecht. Een van de toppers was op de boot tijdens de snorkeltrip naar Menjangan, sambal Matah, padang eten in Ubud, Warung Ijo, Warung Lilla, Kafe Batan Waru, eten in Amertha. Hmmmm misschien wat te kritisch, probeer vooral lokaal te eten en durf, kijk waar het druk is.
Het was weer een leuke vakantie, eens kijken wat we volgend jaar gaan doen. Maar eerst naar Eersel/Bergeijk (Terspegelt) met vrienden, ook leuk!

Comments are closed.