RECEPT NASI (MARINE STIJL)

Nasi zoals die op de vlootdagen

Rijst gerecht uit Nederland

Ingredienten

  • 1 pak snelkookrijst
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 3 eieren
  • 200 gr nasivlees
  • 100 gr ham
  • 100 gram spekreepjes
  • sambal oelek
  • knoflookpulp of poeder
  • pepper en zout
  • soja/maggi

Bereiding

doe de rijst ong 7 minuten in kokend water met wat zout
giet na 7 minuten de rijst af en de hem terug in de pan met deksel erop en laat nog ong 15 tot 20 min stomen in de pan(ERG BELANGRIJK DAT DE RIJST NIET TE GAAR OF TE RAUW IS)
klop de eieren los in een kommetje met wat peper en zout en lepeltje sambal, maak hier omeletten van welke je daarna in kleine reepjes snijd
bak het nasivlees alvast op met peper,zout,en beetje knoflook en zet apart
snijdt de prei in ringen dun!! en de ham in reepjes
en de uien in blokjes kleiner is beter
nu heb je alles om aan het echte werk te beginnen!!
let op dat het het beste is de rijst na het stomen af te laten koelen voor gebruik het bakt dan beter

neem een ruime bakpan en doe hierin wat olie en zet deze op een groot vuur.
we beginnen met het maken van de zgn boemboe
dus uien en spek in de pan de uien goed omscheppen zodat ze niet verbranden(de bedoeling is dus eigenlijk dat ze smelten)
maak van het spek/uienmengsel een hoopje en doe hierop een eetlepel sambal en schepje knoflook
schep het geheel door
voeg hieraan toe het nasivlees en verwarm het mee
als de pan weer op temperatuur is voeg hieraan dan de rijst toe(pan wel goed warm anders bakt de rijst niet)
schep het geheel door zodat alles warm is (en gebakken)
breng het geheel op smaak met peper zout knoflook en soja/maggi
en verwarm de ham en de omelet even mee welke je door het geheel kan scheppen als laaste de dun gesneden en gewassen uitgelekte preiringen

opdienen op een groot bord
evt met gebakken spiegelei,kippepootje,kroepoek,atjar en sambal en natuurlijk voor de hollanders pindasaus

Recept 163 keer bezocht en 83 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 8 obv 3 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Lees ,het marine smul verhalen boek 63 recepten Jos Schrijnemakers.pag 78 marine nassi goreng 😅😉heerlijk.ouwe olieman 1968

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Nasi? Nasi is het Indonesische woord voor gewoon witte rijst die gekookt is, meer niet.
Daar kun je allerlei gerechtjes bij eten.
Waar alle personen het hier over hebben, is nasi goreng. Als ik althans de recepten die bijgevoegd zijn, bekijk.
En in een Indonesisch gerecht hoort terasi verwerkt te zijn, niet in rijst. Dus niet alleen in nasi goreng.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie dhjahee en trassi horen hier echt bij. Om 0900 uur lag de trassi al op de plaat en werd het schip " vergast " . Hiermee wist een ieder dat het kwam: Nasi.
Er is geen Marineman die de combi Nasi en Trassie niet kent!!!!!!!!

Frits

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Heb in de jaren 7tig gediend bij de KM als machinist.
Later ben ik nog wel eens meegeweest met een varende ouderdag en dan natuurlijk die overheerlijke "Blauwe Hap".
Ben ook nog 3 keer in de Witte Raaf geweest voor een reunie van Hr.Ms Poolster en weer die lekkere "Blauwe Hap". Verder bezocht ik nog wel eens de vlootdagen daar kocht ik altijd bij de stand van de Marine Sanarorium Fonds (MSF) de "Blauwe Hap" maar dit mag hélaas niet meer!
Tegenwoordig met internet, diverse sites bezocht en uiteraard gezocht naar DE "Blauwe Hap" en gevonden. Maar daar vind je toch veel verschillende varianten. Wat is nu echt de ECHTE?
Momenteel heb ik mijn eigen variant en ik vind deze dicht bij de echte komen.
Ik gebruik:
Rijst die ik kook in een rijstkoker (geen snelkookrijst), geheel goed laten afkoelen.
De rest wat in het recept staat op deze site gebruik ik ook, maar geen maggi
Wel gebruik ik uiteraard trassi, dit is een must.
Je kan als je het lekker vind ook garnaaltjes erbij doen.
Verder doe ik er nog een bouillonblokje in.
De ene keer doe ik er wat taugé bij.
Maar ja zo kan je doorgaan en dan wordt het weer een zeer gevulde nasi en die kregen we NIET bij de "Baas".
Ik hoop dat jullie mij intensie begrijpen.
Als je alle ingrediënten gereed hebt, voeg je het toe bij de afgekoelde rijst. Goed door elkaar husselen. Dan per portie afbakken in de wok/pan net wat je hebt.
Verder succes met 't kokkerellen en mocht je hints hebben geef het aub door, ik ben geïnteresseerd.

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie Heerlijk, de zeurpieten hier kennen de Nasi nieuwe stijl nog niet. Ik eet dit dagelijks, en zelfs mijn vrouw eet haar vingers erbij op.

Aangezien ze nu door haar vingers heen is, ben ik degene die dagelijks staat te wokken. En met veel plezier, durf ik te zeggen.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik heb 38 jaar bij de landmacht mogen dienen en daar waren enkele KNIL-collegae die mij tijdens oefeningen de kneepjes van de nasi-keuken bij hebben gebracht. Maggie is uit den boze!!!! en ook 20 minuten laten stomen is ook teveel. Met snelkookrijst is 10 min. genoeg. Inderdaad laten afkoelen voor het bakken, anders kan je net zo goed kleefrijst gebruiken. Voor de rest is 't O.K.

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie Wat ik mis is djahe (gember) en terecht, de trassi (garnalenpasta)
Gewone rijst is ook lekkerder dan snelkookrijst.
Maggi is voor slechte koks!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie "Het is belangrijk dat de rijst niet te gaar is" staat er. En dan lees ik dat je een pak snelkookrijst eerst 7 minuten moet koken en vervolgens nog 20 minuten moet stomen. Over niet te gaar gesproken... Voor de rest oké.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie jullie hebben helemaal gelijk
wat de trassi betreft maar niet iedereen kent dit of wil dit gebruiken
vandaar dus ook het maggi soja verhaal dit is dus eigenlijk vetsin maar ja een alternatief dus
maar bedankt voor jullie opmerkingen
en 34 jaar lang trassi dat zal je dan nu nog wel ruiken
geintje hoor

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik mis een belangrijk ingredient,nl trassi,
dit is een van de belangrijkste kruiden uit de Indische keuken.
Ook maggi hoort hier niet bij.
Het bakken (gorengen)van de nassi is zeer belangrijk.Dit moet zeker 10 minuten duren.
BTW,Ik ben 34 jaar kok geweest bij de Kon Marine,
en heb ettelijke tonnen nassi gemaakt in mijn loopbaan.Grtn Jan

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Marine nasi goreng en dan rijst uit een pakje en dan ook nog maggi ?? foei. Verder m'n complimenten staan lekkere dingen bij. Groetjes, Harrie