RECEPT PAELLA

De Spaanse topper!

Rijst gerecht uit Spanje voor 8 personen

Ingredienten

  • Paellarijst of arborio: 1100 gr
  • Kippebouillon: 50 el
  • Saffraan: (indien Arborio) 8 draadjes
  • Zout: naar smaak (voldoende)
  • Olijfolie: 8 EL
  • Diepvrieserwten: 150 gr
  • Paprika: 4 stuks (rood)
  • Chilli peper: 2 stuks
  • Tomaten: (voor sofrito) 2 stuks
  • Ui: (voor sofrito) 1 stuk
  • Look: ( voor sofrito) 2 teentjes
  • Kippenfilet: 1 kilo (in blokjes)
  • Scampi’s: 30 tot 35 stuks
  • Chorizoworst: 1 stuk
  • Knoflook: 1 bol
  • Gamba’s of ganse garnalen: 1 pak
  • Kippenbouten: 12 a 16 stuks
  • Mosselen: 1 kilo
  • Citroenen: 3 stuks in partjes

Bereiding

In een sauspan, verhit de bouillon. Indien men arboriorijst gaat gebruiken gelieve de saffraandraadjes in zilverfolie te wikken en op het deksel van de opwarmende bouillon te plaatsen voor ongeveer 15 minuten. Veerpulver de draadjes en voeg 6 EL warme bouillon bij de saffraan en meng goed. Laat 15 minuten trekken en voeg het bij de bouillon. Roer goed en klaar. Verhit olijfolie in een braadpan en bak de kippenblokjes en kippenbouten samen met de bol knoflook. Afzonderlijk bakken, maar de lookbol moet in de pan blijven liggen. Sauteer de kip tot hij gaar is. Bak daarna ook de paprikareepjes in dezelfde olie gedurende 20 a 25 minuten. De knoflookbol blijft nog steeds in de pan. Pel de scampi’s en bak ze gedurende 3 minuten in olijfolie of bakboter. Zet deze apart. Bak ook de gamba’s of ganse garnalen en dek af. Kook de mosselen open en giet ze af. Haal één helft van de mosselen uit hun schaal en voeg ze bij scampi’s, en laat de andere helft in de schaal. Afdekken. Snijd de chorizoworst in dunne schijven bak ze kort aan in wat olijfolie.

Voor de sofrito:
Schil en hak de ajuin en de knoflookteentjes zeer fijn. Neem voor de tomaten een grote rasp en rasp de tomaten voorzichtig tot een fijne pulp. Verhit wat olijfolie en bak de ajuin, knoflook en tomaat tot een homogene pasta. Ongeveer 8 minuten, en plaats die dan in de paellapan.

De Paella:
Breng de bouillon met de saffraan aan de kook. Verhit de sofrito en voeg de paellarijst of arboriorijst toe. Verspreid de rijst zo dat het één laag is, als een deken. Voeg de gesauteerde kippenfiletblokjes toe en zet het vuur nu op halfhoog(6 a 7). Bak de rijst enkele minuten totdat hij transparant is en voeg dan de bouillon erbij. Houd wat bouillon achter. Na een 5 – 6 tal minuten komt de rijst boven de bouillon uit. Voeg nu de paprikareepjes toe en laat verder garen. (6 a 8 minuten). Zorg dat hij al dente is. Voeg bouillon bij als de rijst te droog wordt. Een goede paella moet socarrat hebben. (een gekarameliseerde bodem, niet te vergissen met een aangebrande bodem). Voeg nu de scampi’s en de doperwten bij de paella, roer alles voorzichtig met elkaar, zonder de bodem te beroeren en plaats een stuk zilverfolie op de paella. Zet het vuur uit. De paella kan tot één uur afgedekt en van het vuur verwijderd blijven staan zonder dat hij koud wordt

Recept 35 keer bezocht en 197 keer doorgestuurd, toegevoegd op door .

 

Reacties op dit recept:

VOEG EEN REACTIE TOE


Waardering 7,4 obv 9 recensies/beoordelingen.
Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie Heerlijk recept, het grootste deel overgenomen en een beetje van mezelf erbij gedaan echt heel lekker. Bedankt dat je het wilde delen en iedereen die er over zeurt moet dan Zelf maar iets bedenken

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie mijn basis zijn een aantal ingredienten. De rijst moet echt een arborio rijst zijn. Kom je een keer in spanje, koop daar dan deze rijst. Koop geen bomba rijst. deze is veel te duur en er is geen spanjaard die deze rijst gebruikt. Verder is saffraan onontbeerlijk. Koop deze in spanje. is veel goedkoper. Je kan daar ook cachets met kant-en-klare paellakruiden krijgen. Deze zijn ook prima. Tenslotte is het van belang dat je nadat de pealla gaarv is, deze nog zo'n 15 minuten laat rusten door deze af te dekken met alufolie.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Heerlijk gegeten prima paella!
En wbt de duur van bereiding; die is altijd lang met paella. In elk restaurent, spanje of nederland waar dan ook, moet je vaak een uur of 2 wachten.
Dus tranquillo en bon apetito.
Groetjes Pablo

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Belachelijk om de hoeveelheid kippeNbouillon in eetlepels aan te geven. Ik ga toch niet 50 keer zitten scheppen!!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Geen paniek voor wat betreft de 50 eetlepels.
Inhoud van 1 eetlepel is 15 ml. even een rekensommetje van 50 x 15 ml. ip loslaten en voila !
Ik ga dit recept zeker een keer proberen, ziet er goed uit. Tzt zie ik wel of ik ga voor kwaliteit ( vers) of gemak en goedkoop ( diepvries) of een combi van beide.
Gr. Mathilde

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Je bent 2 uur bezig omdat je:

- 50 el bouillon moet tellen;
- 30 scampi's moet vissen, terwijl er wel/ook "een heel pak" gamba's/garnalen in mag?;
- je nog een kilo kipfilet blokjes snijden...

:-)

waarom is gekozen voor diepvriesrommel?

Verder mijn complimenten! Ben niet zo heel vaak met 8 man maag inhoud is makkelijk aan te passen!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Just peace, love and sex. Geen reden tot paniek.
dus wees lief voor elkaar en eerlijk zullen we alles delen xD

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie jongens iedereen maakt weer anders paela waarom ruzie waarom er niet gewoon van genieten !!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie dit recept is fantastisch. zelf al div. xx klaargemeekt, voor 2, voor 6 en voor 18 pers.
wingwang, je hebt gelijk met de bereidingsduur, maar t resultaat: fantastig toch!!!
de reacties van echte spanjologen: zo eet je het bijna nergens, wanneer mogen we weer komen.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie en karl was niet tegen jou hoor! Even voor de duidelijk heid! :)

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik ben zelf spaans, en de 2 uur klopt helemaal! Kom mij nou niks uitleggen! En kom pas praten als je der werkelijk verstand van heb!

Datum
Naam
Waardering 7 van 10
Reactie ik maak ook paella volgens een spaans recept maar wat me verwonderd 2 uur lijkt me toch veel en veel te lang .en dit met maar 50 cl bouillon. Bij mij met 2,5 l bouillon .Dat moet toch een droge bedoeling zijn. Volgens mijn weten paella klaar in max 40 min voor 8 personen

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Alle vorige recencies ten spijt...paella is eigenlijk een soort nasi, je kunt er eigenlijk van alles in doen. Diepvrieserwten horen er eigenlijk niet in. gebruik dan Spaanse bonen. Maar zoals bij alle gerechten...de smaak wordt bepaald door de kwaliteit van de ingredienten.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Ik heb Paëlla leren maken in Valencia...en duurt het bereiden van Paëlla niet langer dan een half uurtje. Je hebt natuurlijk wel wat werk met de voorbereiding ervan, als je dat bedoelt.

Ronny Henri

Datum
Naam
Waardering 10 van 10
Reactie nou..ik was in oktober in spanje en het duurde maar een halfuurtje tot het klaar was..het hoeft echt niet zo lang te duren hoor voor die echte authentieke paella!!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Quote ronny henri
Rijst is in 20 minuten gaar...waarom zou het dan 2 uur duren?

Volgens mij ken je niets van Paëlla.

dwz...de echte paëlla!

denk eerder jij niet.
ik bezit al jaren restaurants in spanje en ik laat de spaanse koks hun gang gaan wat betreft paella.
volgens duurt het maken van paella zeker wel 2 uur.
als je de ECHTE authentieke paella wilt.

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie een echte aanrader!! Had nog nooit paella gemaakt en heb dit recept uitgeprobeerd op de verjaardag van mijn zoon. Het was een groot succes, iedereen vroeg naar het recept.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie misschien ben ik gek, maar sommige ingredienten komen helemaal niet in het recept voor. en hoeveel boullion je moet gebruiken???
heel raar recept. zeer lastig uitvoerbaar.

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie Rijst is in 20 minuten gaar...waarom zou het dan 2 uur duren?

Volgens mij ken je niets van Paëlla.

dwz...de echte paëlla!

Datum
Naam
Waardering Commentaar
Reactie als ik bij spaanse vrienden ben in spanje duurt een paélla bereiden ongeveer 2 uur.
bij mij thuis ook.
als ik de recepten moet geloven ben je klaar binnen het uur,daar klopt echt niets van.
misschien met lassy toverrijst.

Datum
Naam
Waardering 1 van 10
Reactie me moeder maakt de lekkerste pealla ooit

Datum
Naam
Waardering 5 van 10
Reactie leuke website en lekkere paella!!!!!!!!!!mmmmmm

Datum
Naam
Waardering 9 van 10
Reactie Sommige dingen zouden wat eenvoudiger kunnen. Dit scheelt tijd, want het is wel veel werk.
Het resultaat mag er echter wezen, zeer lekker.

Tip voor de receptenschrijver, noem hoeveelheden vocht in ml of dl, het verschil tussen 50 groten of 50 kleine eetlepels is wel erg groot en kan het verschil uitmaken tussen gelukt en mislukt.

Datum
Naam
Waardering 8 van 10
Reactie duur..maar wel lekker..voeg ook sambel erbij
en het feest kan beginnen.